Založen: Nov 22, 2009 Příspěvky: 2049 Bydliště: Česká republika
Zaslal: ne srpen 30, 2026 8:14 am Předmět: Dotaz a inspirace: Co míváte rádi k nedělnímu obědu?
Pán Ježíš se netajil tím, že si vážil jídla, pití, pohostinnosti domů. Byl vděčný za obsluhu lidí a za jejich štědrost.
Mohu se zeptat, co máte dnes (nebo v jiné neděle) rádi například za jídlo u nedělního oběda?
A já začnu: Ráno jsem dala do trouby na pomalé propékání kuře s nádivkou a připravila si k pomalému dušení bílé hlávkové zelí. Bramborové knedlíky jsem dělala ve větším množství již včera.
Tak se těším na inspirace od Vás, pokud tu někdo chcete (můžete) sdílet?
(Praktické téma k odlehčení )
Zaslal: po srpen 31, 2026 11:30 pm Předmět: Re: Dotaz a inspirace: Co míváte rádi k nedělnímu obědu?
brusle7 napsal:
Pán Ježíš se netajil tím, že si vážil jídla, pití, pohostinnosti domů. Byl vděčný za obsluhu lidí a za jejich štědrost.
Mohu se zeptat, co máte dnes (nebo v jiné neděle) rádi například za jídlo u nedělního oběda?
Jezdíme s Cizinkou rádi k moři, od nás je to celkem blízko, takže tentokrát o víkendu doma zase nic a obědy žádné.
Na výletě v klidu větší snídaně v bydlení, takový klasický výběr - sýry, zelenina, ovoce, olivy, smažená vajíčka nebo omeleta, pomerančový džus, káva, nějaká buchta... Snídaně, co stačí na celý den. A pak přes den moře, odpočinek, procházka pár kilometrů po pláži, odpoledne nějaký výlet.
A večer nějakou rybu - halibuta, dorsze, fládru ... co tak zrovna mají. A po celém dni dobře chutná. K tomu rybí polévku, ...
To máme asi nejradši.
Je u nás nová restaurace, Bali WOK. Nějaký pán z Bali s českou manželkou a dětmi, co dělají nudle. Ze srdce. Otevřeli před pár měsíci, takovou špeluňku. Mají na Google 4.8 *, na Seznamu 4,7 * ... Milujeme to všichni - já, Cizinka i děti.
Doma pak já skoro cokoli a Cizinka cokoliv, co nemusí ona vařit ... Kratší by bylo vyjmenovat, co rád nemám.
Já mám nejradši hovězí na houbách, klidně houby samotné, kuře, ... A jakoukoliv rybu, co mají zrovna v Lidlu ve slevě. Cizinka má ráda tak max pečené kuře, burgery, grilované sýry, steak nebo rajčatový salát... víc mít ráda ani nemůže, na výběr moc nemá.
A mám rád společné nedělní obědy v církvi, to je zase něco jiného - když lidi přinesou každý, co umí nebo má nejradši, dá se jídlo dohromady. Naposled to bylo nedávno při svatbě a společné hostině. Ale to je víc o společenství, vzájemném poznávání, než o jídle.
Zaslal: st září 02, 2026 9:50 am Předmět:
Hovězí na houbách už jsem dlouho nejedla, naplánuji...
No a ještě doplním, že moc miluji i školní stravování (obědy nebo večeře s příspěvky zaměstnavatele, kde platíme za obědy nebo večeře jen 20 Kč - a denně teplé, hotové). Dokonce máme výběr z více školních jídelen a jídel... A když nejsem přítomna (dle směn), tak v jedné z jídelen přímo v budově si mohu u kuchařek nechat kastrůlky a sníst si pak jídlo kdykoliv později. Což je velmi praktické pro všední pracovní dny... (Vždy připravené teplé, čerstvé zdravé jídlo s možností výběru a praktiky "zadarmo".)
Hodně rád mám ryby. Celkem jednoduchá příprava. V u moře je to jasné, doma pomáhá Lidl
Včera jsem odvezl jedno dítě na zápis na VŠ, druhé na letiště. A po cestě vzal rybičku, pstruh lososovitý. Mám zapékací keramické misky, do nich se krásně vejde, trocha koření, olivového oleje. Dá se do lednice odležet, když pak přijde Cizinka, je za 20 minut jídlo hotové.
Zapékací miska se pak dá do myčky, stejně jako ostatní nádobí.
Jídla ve škole jsem měl taky rád, stejně jako na intru, v menze. Chlapi jsou v tomhle většinou asi jednodušší? Když přijdu do restaurace, vyberu si na lístku většinu z toho, co tam mají, a rychle.
Zaslal: ne září 06, 2026 7:37 am Předmět:
Tak dnes v neděli peču (včera naložené do směsi koření a potřených česnekem) 2 kousky libového vepřového plecka (měli velmi výhodně v Penny)... A k tomu jako přílohu pár domácích vařených brambor ze zahrádky, které vzdor suchu přesto nějaké vyrostly... A dle chuti obloha (rajčata, okurky) nebo červená řepa... Někdo má rád i navrch tatarku...
Na houby se chystám/e příležitostně. A ryby má rádo jen část naší rodiny, takže je dělám příležitostně, nebo když si někdy vařím jen pro sebe - nejčastěji jakékoliv filé, tresku apod., nebo klasického kapra. Z kapra milujeme (ale ne všichni) i rybí polévku. Na Vánoce dělám napůl řízky z kapra a napůl z kuřete nebo z prasete Já osobně jím prakticky všechno, kromě výjimek (třeba krevet).
Taky je zde v DF diskusní vlákno, co pečeme za "buchty" (ke kafi)... Kafe mám ráda klasického " venkovského turka" do většího hrnku, bez mlíka, ale s 2 kostkami cukru... (hořké ho nepiju)...
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.